| | |

Hertenkalfsbil met italiaans spek en kool

Uit het boek van wereldkampioen Peter de Clercq; BBQ een feest

150 ml water
50 instant marinade voor wild
1 hertenkalfsbil van 1 kg
vleesmarinade
vleeskruiden
2 sjalotjes
3 dl rode wijn
2 takjes tijm
2 laurierblaadjes
2 dl wildfond
peper en zout
1 mespuntje kardemom
20 sneetjes Italiaans spek (pancetta)
1/2 savooikool
1 klont boter
foelie (of massis banda, verwant aan nootmuskaat, verkrijgbaar bij de betere kruidenierszaak, of groentekruiden)

voor op de barbecue:1 handvol biervatsnippers, in water geweekt 

Meng het water en de instant marinade in een kommetje en spuit de marinade mooi verdeeld in het vlees. Wrijf het vlees in met vleesmarinade en kruid met vleeskruiden. Gril het vlees gedurende 45 minuten in een matig hete barbecue van 180 °C. Strooi een handvol biervatsnippers op de kolen. Snipper de sjalotjes, doe ze samen met de wijn, tijm en laurier in een steelpannetje en laat tot een derde inkoken. Voeg de wildfond toe en kruid met peper, zout en kardemom. Snijd het spek in reepjes. Snijd de bladeren van de savooikool in de gewenste vorm. Stoof het spek en de savooikool aan in een flinke klont boter en kruid met peper, zout en foelie (of massis banda of groentekruiden).








Gegrilde fazant met witlof en gerookt spek

Uit het boek van wereldkampioen Peter de Clercq; BBQ een feest

50 g instant marinade voor wild
150 ml water
2 fazanten
12 stronkjes witlof
vleesmarinade
vleeskruiden
boter
sap van 1 citroen
2 dl champagne
4 dl wildfond (of gevogeltefond)
peper en zout
8 sneetjes gerookt spek + 4 sneetjes om te drogen
kruidenolie, naar keuzefoelie (of groentekruiden)

voor op de barbecue:1 biertje
een beetje water
1 handvol olijvenpitten
vuurkruiden

Meng het water en de instant marinade in een kommetje en spuit de twee fazanten in tot alles mooi verdeeld is. Steek in elke fazant twee stronkjes witlof. Wrijf de fazanten in met vleesmarinade en kruid met vleeskruiden. Zet de fazanten gedurende 1 uur in een gesloten barbecue op 180 °C boven een vuurvaste schaal met daarin een biertje en beetje water. Strooi een handvol olijvenpitten in de kolen voor een extra lekker aroma. Leg de rest van de witlofstronkjes in een beboterde kookpot, giet er het sap van de citroen en een bodempje water in en bedek met keukenpapier. Leg daarop een kleiner deksel met een gewicht erop en laat op een laag vuurtje garen. Haal na ongeveer 30 minuten het witlof eruit en voeg de champagne en de fond toe. Laat inkoken. Kruid met peper en zout en dik eventueel nog in met roux.Draai de witlofstronkjes in het spek en wrijf ze in met kruidenolie. Kruid ook met wat foelie of groentekruiden. Gril de groenten gedurende 6 minuten en draai ze regelmatig om. Strooi wat vuurkruiden op de kolen of het grillrooster voor een heerlijk gegrild aroma. Houd de groenten warm onder aluminiumfolie.Gril nu de fazant gedurende 10 minuten op een matig hete barbecue van 180 °C.Schik de groenten op het bord en leg er de in schijfjes gesneden fazant bovenop.

Kookboek Grill Dome

144 pagina's heerlijke recepten voor op de Grill Dome. Wereldkampioen barbecueën
Kurt Dekoninck van het Belgische barbecue-team 'Matthias', heeft dit boek geschreven. Zijn inspiratie haalde hij gewoon uit zijn eigen omgeving; een liefdevolle familie. Vandaar dat dit boek "Rendez-vous rond de BBQ" recepten bevat die makkelijk te maken zijn en in smaak vallen bij de hele familie. Het boek is prachtig vormgegeven met van alle gerechten mooie foto's in full color.
Te koop bij Grill Dome dealers of via info@grill-dome.nl
19,95 excl. verzendkosten.

Michelin

Lees hoe Dick Middelweerd, chef-kok van restaurant De Treeswijkhoeve, Grill Dome ervaart.

Recepten

Hertenkalfsbil, gegrilde Fazant, Wildbiefstuk. Allemaal met volledigde ingredientenlijst en receptuur.

Videos

Bekijk in video hoe Wilde Ossenhaas, Canadese Bacon en Gebraden Kalfsvlees bereid worden op de Grill Dome.